Jag kan sluta spela – ska vi slå vad?

Jag kan sluta spela - ska vi slå vad?

 

Det var längesen jag mindes att jag mådde så här bra som jag gör idag, utan att spel eller droger är inblandat. Vilken skillnad det är att gå upp på morgonen när man har en god nattsömn bakom sig, jämfört med när man tillbringat natten med att jaga spelförluster hos olika spelbolag. När jag tänker på det i efterhand vet jag inte hur jag, trots allt, klarade av att åka till jobbet varje morgon i våras. Flera gånger funderade jag på att hoppa framför tunnelbanan, istället för att åka med den, och skita i allt. Sen kom jag på att jag skulle vinna tillbaka pengarna istället och började planera för nästa spel. Tanken på det gjorde att jag klarade av arbetsdagen trots fruktansvärd sömnbrist och att jag ätit dåligt.

Det här med bloggen känns som en terapiform på ett sätt som jag inte hade tänkt på när jag startade den. Nämligen att jag fortfarande har en form av kontakt med spelvärlden, utan att spela. Det är fruktansvärt svårt att bara kapa av någonting som varit mitt största intresse, ja till och med en livsstil, under flera år. Det är dock betydligt hälsosammare att fundera på vad jag ska blogga om mot att fundera på hur jag ska få fram pengar till nästa spel.

Jag var och köpte en gitarr efter jobbet idag. Spela gitarr är något jag velat lära mig länge, men som jag inte har tagit mig tid till. När man slutar spela får man helt plötsligt en massa tid över som man kan göra saker på. Eftersom jag fortfarande har ett enormt spelsug måste jag göra aktiva saker som distraherar hjärnan från tankar på spel. Att bara se på TV är för passivt. Då hamnar tankarna bara i spelets värld. Om det inte är någon intressant fotbolls- eller tennismatch. Fast då kan man ju göra det ännu intressantare genom att spela på matchen. Ja, ni fattar.

Att sluta spela är en ständig kamp. Idag är det hur lätt som helst. Imorgon kan det vara tvärtom. Jag vet sedan tidigare försök att lägga av att den första tiden är ganska lätt. Man är så motiverad att själva slutandet blir en kick i sig. Det är väl så med de flesta beteendeförändringar i och för sig. Det är lätt att gå ner i vikt, men svårt att behålla den när man väl nått sin trivselvikt till exempel. Därför får jag inte bli för naiv i min tro på spelfrihet, samtidigt som jag måste vara övertygad om att jag klarar det. Det är en svår balansgång. Just nu har jag ju inte ens hand om min egen ekonomi och har klippt mina kort vilket gör det ganska lätt att avstå från spel när suget kommer. När jag så småningom börjar sköta mig själv igen måste jag ha kommit till insikten att jag måste avstå helt från spel. Tidigare har jag gång på gång lurat mig själv att jag kan spela kontrollerat, jag vet ju hur jag ska göra för att vinna.

Ikväll är det möte med spelberoendes förening. Det ska bli kul att gå dit då jag inte varit där på ett tag. Tack också till alla som lämnat kommentarer. Ert stöd betyder mer än ni tror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *