Om att spendera sina pengar

 

Är nyss hemkommen från en lång och intressant terapisession med min terapeut. Jag har provat på terapier och träffat psykologer tidigare men den här är enbart inriktad på spelproblematiken då jag till slut har insett att det är den som håller mig tillbaka och gör att jag mår dåligt. Jag har ofta skyllt på att jag har spelat för att jag har mått dåligt men det är snarare så att jag mår dåligt för att jag spelar. Innan jag blev spelare var jag ganska glad och mådde bra och hade aptit på livet. Klart att man haft små tonårsdepressioner av olycklig kärlek, oro inför framtiden osv men det hör väl ungdomen till.

Ett problem som vi diskuterar en del är vad man ska göra av sina pengar när man inte lägger dem på spel längre. Ett ganska banalt problem kan tyckas för den som aldrig har varit spelare. “Det finns alltid hål att stoppa i” är ju en klyscha när nån vinner typ 15.000:- i jeopardy. Eftersom jag varit sjukskriven ett tag, spelat bort sparkapital och dessutom har spelskulder är det ju inte precis så att jag går och bär på en förmögenhet. Dessutom sköter mina föräldrar ekonomin åt mig just nu. Men jag har ändå lite fickpengar, några hundra i veckan, som varken behöver gå till mat eller hyra eller liknande.

Hur kan då detta uppfattas som ett problem? Jo under tiden jag har spelat har jag snålat på allt som inte är absolut nödvändigt. Jag har betalat räkningar, köpt mat och kanske gått ut med mina kompisar nån gång i veckan. Om jag vunnit kan det hända att jag bjudit friskt till polare och känt mig som en kung men i övrigt har pengarna gått till nya spel. Jag har inte varit ute och rest, inte köpt på mig några prylar, jag har knappt köpt kläder till mig själv. Sådant har jag passat på att önska mig till jul och födelsedag eller bara nämnt att jag behöver ett par nya jeans när mamma är på besök.

Detta har gjort att pengar har fått ett konstigt värde för mig. Om jag köper en tröja för 500:- har jag visserligen en tröja, men om jag spelar för den och dubblar den kan jag ju både köpa tröjan och ha lite spelkapital. Hur mycket eller lite pengar jag än har haft har min ambition varit att de ska bli till mer pengar. Väldigt märkligt eftersom det inte direkt är något jag velat köpa utan vinster enbart gått till nya spel. Detta kanske blev något rörigt men vart jag vill komma är att det blir som en ond cirkel och nu när jag plötsligt har lite pengar och dessutom är spelfri kan det vara lite svårt att veta vad jag vill göra med dem. Och om de bara ligger i fickan och kliar kommer spelsuget.

Därför vill jag komma på något jag skulle vilja köpa eller en resa jag vill göra att spara till. Jag har knappt varit utomlands sedan vi åkte på bilsemester med familjen. “Du har gjort en annan slags resa” som min terapeut sa. Det kanske är dags att åka ut och se världen istället för att bara se flimrande kort på en dataskärm. Någon som har ett bra restips? Las Vegas ska vara fint har jag hört 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *